Z ostatniej chwili ...

Poniżej przedstawiamy ważne informację, zmiany prawne ze świata BHP.

Posiłki i napoje dla pracowników

gorące posiłki dla pracowników

2017-12-19 00:00:00

Co pracodawca powinien nam zapewnić w okresie zimowym? Oprócz ciepła, czyli minimalnej temperatury należą się także posiłki i napoje. Ale kiedy i na jakich stanowiskach zapewnienie posiłków i napojów jest obowiązkiem pracodawcy?

Art. 232 Kodeksu pracy zobowiązuje, żeby zapewnił on nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje wszystkim pracownikom, którzy zatrudnieni są w warunkach szczególnie uciążliwych, jeśli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279) określa, że posiłki muszą być zapewnione pracownikom, którzy:

Wykonują prace fizyczną pod ziemią.
Wykonują prace fizyczną powodującą na zmianę roboczą efektywny wydatek energetyczny organizmu:

powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C.
powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal  u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym ( okres zimowy od1 listopada do 31 marca).

Jakiego rodzaju mają to być posiłku? Powinny mieć one formę jednego dania gorącego oraz zwierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek i posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.

Natomiast co jeśli pracodawca nie ma możliwości ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych wydania nam takich posiłków?

Wówczas może on zapewnić nam podczas pracy korzystanie z posiłków w punktach gastronomicznych albo dostarczyć produkty i zapewnić przyrządzanie posiłków przez nas we własnym zakresie.

Natomiast kiedy otrzymamy od pracodawcy nieodpłatnie napoje? Napoje otrzymamy, jeśli jesteśmy zatrudnieni:

W warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C.
W warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000.
Przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C.
Przy pracy fizycznej powodującej na zmianę roboczą efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet.
Na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Nie ma natomiast określonej ilości napojów. Pracodawca ma obowiązek zapewnić nam napoje w ilości zaspokajającej potrzeby każdego pracownika. Zapewnia nam oczywiście napoje odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy.

Skontaktuj się z nami

odpowiadamy błyskawicznie

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Możesz samodzielnie zarządzać cookies zmieniając odpowiednio ustawienia Twojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.